Digitaal of offset drukwerk

We krijgen vaak de vraag “wat is nu het verschil tussen digitaal en offset drukwerk?”. In dit bericht gaan we hier dieper op in, en geven we ook de voor-/ nadelen van beide technieken aan.

 

“Drukken is een vermenigvuldigingsprocedé waar, voor het weergeven van het onderwerp, drukinkt wordt overgebracht op een te bedrukken materiaal met behulp van een drukvorm en een drukkracht.” (bron: Wikipedia)

Hier is geen verschil tussen offset drukwerk en digitaal drukken. Echter de manier waarop het eindresultaat tot stand komt is wel anders.

 

Wat is offset drukwerk?

Bij offsetdrukken wordt het drukbeeld via een laser belicht op een dunne aluminium plaat. Deze plaat wordt in het drukproces vochtig gemaakt, waarbij de zones zonder afbeelding vochtig blijven en de vettige inkt afstoten. De delen die wel inkt vasthouden worden nu via een rubberdoekcilinder op het papier aangebracht. De “te drukken informatie” komt niet rechtstreeks in aanraking met het papier, vandaar ook de naam “offset”.

Voordelen offset

+ Hoge kwaliteit en kleurechtheid
+ Voordeliger bij grotere oplages

Nadelen offset

– Hogere opstartkosten
– Langere levertijd

Wat is digitaal drukwerk?

Bij digitaal drukwerk worden de bestanden rechtstreeks naar de digitale pers gestuurd en is het maken van drukplaten niet nodig. Tegenwoordig is het kwaliteitsverschil tussen offset en digitaal drukwerk minimaal. Het voordeel van digitaal drukken is dat de opstartkosten per opdracht heel laag zijn, er hoeven immers geen platen gemaakt te worden. De variabele kosten per vel zijn echter veel hoger dan bij offsetdruk. Daardoor is deze methode vooral interessant voor bijvoorbeeld kleinere oplages en gepersonaliseerd drukwerk.

Voordelen digitaal drukken

+ Lage opstartkosten, daardoor voordeliger bij kleinere oplages
+ Flexibel inzetbaar, bijvoorbeeld voor gepersonaliseerd drukwerk
+ Korte levertijden

Nadelen digitaal drukken

– Variabele kosten zijn hoger dan offsetdruk
– Gering kleurverschil met offsetdrukwerk mogelijk

Drukwerk advies

Europresspartners werkt samen met de beste drukkerijen op het gebied van offset en digitaal drukwerk. Of het nu om huisstijl drukwerk, brochures, flyers, kranten, mailings of posters gaat: we geven u graag het juiste advies op basis van de oplage, het budget en de gewenste levertermijn. Neem gerust contact op voor meer informatie!

Meer informatie